DE EN HR Centar za informiranje kupaca (od 0 do 24)072 500 400
20.01.2020.

Ključni objekt HR plinskog sustava

U pogonu ključni objekt hrvatskog plinskog sustava
S radom je počela prva kompresorska stanica na plinskom transportnom sustavu

Tvrtka Plinacro u pogon je pustila prvu kompresorsku stanicu na hrvatskom plinskom transportnom sustavu, ujedno i do sada najsloženiji objekt na njemu. Time je omogućena uspostava stalnog dvosmjernog transporta plina na postojećoj interkonekciji Hrvatske i Mađarske, što će omogućiti i otpremu plina s terminala za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) na Krku, koji s radom započinje 1.1.2021. godine, ali i mogućih novih izvora plina prema Mađarskoj i trećim zemljama. 
Uz to, time će se osigurati i fleksibilnost upravljanja postojećim transportnim kapacitetima i njihovo racionalno povećanje, sukladno potrebama tržišta.
Ulaganja veća od 200 mil. kuna
Ukupna ulaganja tvrtke Plinacro, operatora hrvatskog plinskog transportnog sustava, u izgradnju stanice KS1 iznosila su 209,5 mil. kuna. No, to je samo prvi od velikih projekata koji će biti ostvaren u sklopu trećeg Plinacrovog investicijskog ciklusa koji je pokrenut 2019. godine.
Izvođač građevinskih radova bila je zajednica domaćih ponuditelja koju su činile tvrtke Monter - strojarske montaže, Elektrocentar Petek i SCAN. Glavnu opremu, tri kompresorske jedinice, isporučila je pak rumunjska tvrtka Euro Gas System (EGS), koja je na međunarodnom javnom natječaju dala najpovoljniju ponudu.
Projekt ostvaren u roku
Na prigodnoj svečanosti puštanja stanice KS1 u pogon, između ostalih, bili su nazočni i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar državne imovine Mario Banožić, članovi diplomatskog zbora, Sisačko-moslavački župan, načelnik Općine Velika Ludina, članovi Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije i brojni gosti. 
Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar tom je prigodom izjavio: "Uistinu smo ponosni na činjenicu da je, zahvaljujući predanom radu naših zaposlenika i svih ostalih uključenih u projekt, kompresorska stanica izgrađena u planiranom roku od 16 mjeseci."